ul. Longinusa Podbipięty 29
31-980 Kraków
(mapa)
tel/fax +48122611710
biuro@godin.com.pl 1PLN - 50000PLN
Poradnik kominkowy
- Dlaczego ogrzewać drewnem
- Jak czytać tabliczkę znamionową
- Jak ogrzewać drewnem
- Jak przygotować miejsce pod kominek
- Jak wybrać urządzenie grzewcze
- O co zapytać sprzedawcę w sklepie z kominkami
- Rodzaje urządzeń grzewczych
- Zielony płomień
Jak przygotować miejsce pod kominek?
Przygotuj komin:
Komin atestowany na paliwa stałe powinien mieć taką samą średnicę (lub powierzchnię przekroju) jaką ma wylot spalin planowanego wkładu grzewczego. Jeśli na etapie budowy komina nie dokonaliśmy jeszcze wyboru wkładu, najlepiej wybrać komin o średnicy 200 mm co daje możliwość podłączenia większości dostępnych na rynku palenisk. Otwór w kominie do podłączenia wkładu (trójnik) należy przygotować na wysokości powyżej 180 cm od podłogi. Zaplanuj wyczystkę tak, by konstrukcja przyszłego kominka nie utrudniała dostępu do drzwiczek rewizyjnych.
Przygotuj dopływ powietrza zewnętrznego:
Dopływ powietrza należy wykonać rura okragłą o średnicy 100 do 150 mm lub przy pomocy kanałów płaskich. Czerpnię powinno się umieścić po tej stronie budynku na którą zwykle nie wieją wiatry. Kanał powinien być przesyfonowany (posiadać co najmniej 2 zakręty pod kątem prostym) i zaopatrzony w pobliżu kominka w przepustnicę.
Przygotuj podłogę pod kominkiem:
W miejscu gdzie będzie znajdować się kominek należy wykonać tzw. twardą wylewkę (bez izolacji)
W każdym przypadku przed przystąpieniem do prac przygotowawczych zalecamy skonsultowanie się z profesjonalistą.