ul. Longinusa Podbipięty 29
31-980 Kraków
(mapa)
tel/fax +48122611710
biuro@godin.com.pl 1PLN - 50000PLN
Poradnik kominkowy
- Dlaczego ogrzewać drewnem
- Jak czytać tabliczkę znamionową
- Jak ogrzewać drewnem
- Jak przygotować miejsce pod kominek
- Jak wybrać urządzenie grzewcze
- O co zapytać sprzedawcę w sklepie z kominkami
- Rodzaje urządzeń grzewczych
- Zielony płomień
Jak wybrać urządzenie grzewcze?
Zarówno w przypadku kominka jak i pieca wolnostojącego podstawowym kryterium wyboru powinien być gust inwestora.
Pozostałe kryteria, które należy rozważyć to:
Przeznaczenie kominka / pieca
Jeśli kominek ma spełniać raczej funkcje dekoracyjne a użytkowany ma być tylko okazjonalnie większą wagę będziemy przykładać do takich jego cech jak wielkość i kształt szyb, wykończenie fasady, sposób otwierania drzwiczek, czystość szyb i komfort obsługi urządzenia. Jeśli kominek ma służyć do dogrzewania lub jest planowany jako główne źródło ciepła, powinniśmy zwracać uwagę na jego parametry techniczne opisane poniżej
Moc
Dla mieszkania o powierzchni 100 m2 w zależności od położenia geograficznego i stopnia izolacji potrzebna moc zawiera się w przedziale 5 do 21 kW. Jest to zakres dosyć szeroki, dlatego średnio możemy przyjąć że do ogrzania 25 m3 w strefie umiarkowanej (Polska leży w takiej strefie) potrzeba 1 kW mocy urządzenia grzewczego, co odpowiada 10m2 przy wysokości pomieszczenia 2,5 m. Właściwe zdefiniowanie naszych potrzeb uchroni nas przed przeszacowaniem lub niedoszacowaniem mocy wybranego pieca lub wkładu kominkowego.
Sprawność
Im wyższa jest prawność tym wyższa jest autonomia urządzenia czyli czas działania na jednym załadunku drewna. Sprawność to stosunek energii oddanej przez urządzenie grzewcze do całkowitej energii wytworzonej w procesie spalania drewna. Stosunek ten jest wyrażony procentowo. Wybór pieca o wyższej sprawności przełoży się na oszczędność i ekonomię palenia a inwestycja w sprawny kominek przeznaczony do ogrzewania szybko się zwróci.
Temperatura spalin na wylocie
Jest drugim po wysokiej sprawności wyznacznikiem klasy technicznej urządzenia. W nowoczesnych wkładach kominkowych i piecach powinna zawierać się w przedziale 250 do 350ºC. Wyższa temperatura oznacza, że ciepło uzyskane ze spalania drewna ulatnia sie przez komin zamiast pozostać w naszym domu.
Emisja tlenku węgla
Tlenek wegla jest wydzielany podczas palenia w kominku. Jest dobrym wskaźnikiem jakości spalania. Im poziom emisji jest niższy tym bardziej kompletne jest spalanie. Piece i wkłady na drewno nie powinny emitować więcej niż 0,3 % tlenku węgla.
Emisja mikropyłów (lub cząstek stałych)
Niska emisja oznacza dobrą jakość dopalania spalin w palenisku. Poszczególne państwa lub miasta już teraz określają górne granice emisji mikropyłów i przed wyborem urządzenia grzewczego warto dowiedzieć się czy na danym obszarze nie obowiązują jakieś ograniczenia w tym zakresie.